sunnuntai 30. marraskuuta 2014

26.11. Teneriffa - Cap Verde

Tiistaiaamu alkaa meillä varhain jo kello 04.00 merivahdilla. Ulkona on vielä pimeää ja kevyessä tuulessa opettelemme Helenan ohjaamista kompassin avulla. Ilman kuun valoa taivaan ollessa pilvessä ohjaaminen aistinvaraisesti on vaikeaa keulan liikkeiden jäädessä aluksi lähinnä arvailujen varaan. Aamiaisen jälkeen kannella on aamupalaveri klo 8.00. Helenan palaveriin oppilaat järjestyvät istumaan sitloodaan eli peräkannen istumalaatikkoon vahdeittain styyrpuurin vahdit styyrpuurin reunalle ja paapuurin vahdit paapuriin. Palaveria johtaa päällikkö, usein ruorin takaa. Tämän jälkeen nostetaan ylös isopurje. Aamupuuron keittäjillä oli ollut mitta-astia hukassa, joten annos oli jäänyt vajaaksi, eikä vapaalle siirtyvälle vahdille puuroa enää riittänyt. Sen tilalla tarjottiin muroja, joten nälkäiseksi ei tarvinnut jäädä. Lounaaksi nautitun lihakeiton jälkeen oma vahtimme pääsi siivousvuoroon. Helenalla siivouksen annetaan koulutus, jonka on tarkoitus taata yhdenmukainen toiminta ja ennen kaikkea kaikkien viihtyvyys laivalla. Illallisen jälkeen meillä oli purjehdusta illan toisessa merivahdissa, jonka jälkeen pääsimme nukkumaan pitkän yön, koska seuraava vahtivuoromme olisi keskiviikkoaamupäivän merivahti.
Hyvin nukutun yön jälkeen oli mukava nousta valmiiseen aamupalapöytään ja siirtyä sen jälkeen merivahtiin. Edelleen mentiin liikaa itään ja kohti Afrikkaa. Kippari päättikin, että teemme käännöksen ja muutamme suuntaa. Käännös tehtiin lehmänkäännöksenä vastaisen kautta pääkoneen varmistaessa että keula varmasti jatkaa matkaa yli tuulen silmän. Tässä riitti hommaa useammallekin käsiparille ja käytännössä melkein koko miehistö osallistui operaatioon. Käännös oli samalla opetustilaisuus monelle oppilaalle, jolle kurssin vaihto oli ensimmäinen lajiaan. Tämän jälkeen nostettiin vielä fisherman, joka toikin mukavasti solmun lisää matkavauhtiin. Fisherman on keula- ja isonmastojen väliin main staysailin yläpuolelle jalustettu kolmiopurje. Purje kaiveltiin esiin keulatäkin "purjeiden hautausmaaksi" kutsutulta kaitein suojatulta varastoalueelta. Pehmeät purjeet ja suojattu tila kannellella tulee olemaan tulevien kuumien öiden suosittu makuupaikka. 
Aamupäivän auringossa oli mukava kurvailla aina lounaaseen saakka, jonka jälkeen vuorossa oli vapaavahti ja illallisen valmistus. Kansivahdit tekivät standby vahtimme aikana ensimmäiset havainnot delfiineistä. Sopeutuminen laivan vahtirytmiin alkaa olla pikku hiljaa ohi, ja vuoron vaihdot jo rutiinia. Päivän päätteeksi lähdimme vielä merivahtiin. Merivahdin aikana tuuli alkoi muuttua puuskittaiseksi ja suunta vaihdella, joten seuraavan vahdin tultua kannelle vedimme fishermanin alas, jotta saataisiin menoa hiukan tasattua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti