tiistai 28. helmikuuta 2017

RSC1336: Sint Maarten - The Baths - Marina Cay - Soper's Hole

 We started from Sint Maarten on Sunday evening a bit after 5 p.m. We sailed over the night towards British Virgin Island and our first target was The Baths. There you have to take a buoy and also with dinghi you are not allowed to drive ashore. We took a walking path from The Baths to Devils Bay and then through the caves back to The Baths. The caves are formed over the years by sea water. This is the only place at the Caribbean where you can see granite and compared to other islands this looks different. As it is not allowed to stay over night at the Baths, we sailed to Marina Cay for the night. There we went ashore to a bar to listen local music and then returned to the boat for a dinner. Thai style chicken Anu had prepared for us was wonderful! Early night to bed after over night sailing was welcome to everyone.
Tuesday morning we started with setting up boat for all day training session for coming racing. We arrived early afternoon to Soper's Hole, where captain did the immigration formalities and after almost one hour waiting we found mooring place. After some maintenance related to coming race a shower and then a beer at local bar is well deserved.

Iltapäivä Sint Maartenilla päätyi siihen että saimme kaikki alukseen ja irroitimme köydet. Yöpurjehdus välillä puuskaisessa tuulessa päättyi seuraavana aamuna 10:35 paikallista aikaa poijuun rannan tuntumaan paikkaan nimeltä The Baths. Paikassa oli tilaisuus uida, snorklata ja tutustua eroosion kuluttamiin graniittimuodostelmiin ja luoliin. 





Matka jatkui eteenpäin, sillä saarten kansallispuistoon kuuluvaan lähinnä retkikohteeksi luokiteltavaan kohteeseen ei saa jäädä yöpymään. Poiju yöpymistä varten odotti saarella nimellä Marine Cay.






Marine Cayn iltaohjelmaan tutustuimme kuuntelemalla saaren huipulla olevaan aiemmin saarella asuneen pariskunnan kotitalosta baariksi muutetun rakennuksen terassilla yhden miehen orkesteria. Saaren historiaa kannaa hieman googlettaa. Saarella on mahdollista toki myös yöpyä hotellissa, mutta hieman vähien yöpurjehduksen vapaavahdin kevyiden unien jälkeen yönunet poijussa Vahinen keulassa tuntuivat liki unilta loistohotellin lakanoisssa.

Seuraavan aamun aloitimme suunnittelemalla päivän harjoituksia ja valmistelemalla venettä seuraavien päivien kilpailua varten. Ohjelmassa tulisi olemaan koko joukko myötätuulikäännöksiä. Tarkoitus oli nostaa mastoon myös genaakkeri, mutta tuuli nousi lopulta matkalla nopeasti niin, että sen käyttö ei ollut mahdollista.


Kaiken kaikkiaan reitillä kohti yöpaikkaamme miehistö teki seitsemän jiippiä jotka veivät kerta kerralta vähemmän aikaa. Lopulta jiippiin kului aikaa alta minuutti johon olimme jo ihan tyytyväisiä. 

Poijun saaminen ja maahantuloselvityksen käytännöt perillä Soper's Holessa ottivat hieman aikaa, mutta lopulta kaikki oli valmista ja miehistö etsiytyi rannan suihkuihin ja virkistäytymään ennen illallista. Kokkimme Anu oli pitänyt meistä hyvää huolta koko alkumatkan ja kiitoksia oli sadelllut. Kokki säätiön aluksella on useimmille uusi ja aivan upea kokemus.

sunnuntai 26. helmikuuta 2017

RSC1336: Sint Maarten

Finally Sunday and we moved from apartment at Marigot to Vahine. Another carnival day with music and lots of people wearing carnival "outfits". Day has been spent in preparing Vahine to be ready for to sail off still today. Now waiting for last pupils to arrive so that we can set off sails.

Karneevaalit tulevat jatkumaan tämän päivän jälkeen vielä kolme päivää. Olemme kuunnelleet jumputtavaa musiikkia tuntikaupalla valmistellessa Vahinea merelle. Kaikki tärkeät korjaukset on tehty eilen onnistuneesti ja tänään etsitty valmiiksi genaakkeri ja järjestetty varastot meriklaariksi.


Miehistö haluaa jättää Marina  Fort-Louisin pian taakseen ja suunnata keulan merelle. Tätä kirjoittaessa miehistöön odotetaan vielä kahta jäsentä jotka toivon mukaan saadaan ennen hämärää alukseen.










lauantai 25. helmikuuta 2017

RSC1336: Sint Maarten

We arrived to Sint Maarten Friday evening. Saturday is still free, i.e. we are ecpected to report at the yacht tomorrow by noon. We are enjoying warm weather, sun shining and no hurry to do anything. This is a real holiday feeling.

Saturday morning started with the carneval in harbour boulevard. Loud music and dancing people filled the streets.





Lauantai käynnistyi karnevaalin merkeissä. Olimme saapuneet satamaan tapaamaan päällikköä ja kuulemaan uutisia edelliseltä legiltä. Aluksen korjauslistalla oli muutamia laitteita, mutta ei juuri sellaisia joita oppilasvoimin olisi voinut korjata. Korjaajat oli jo tilattu ja he olivat aloittaneet työnsä.


S/y Vahine in harbour, last maintenance work still on going and waiting for new crew to board tomorrow.

Edellisen legin miehisto oli myös aloittanut aamusta loppusiivouksen ja ensimmäiset poistuivat aluksesta puolen päivän aikaan. 

RSC1336: Amsterdam - Sint Maarten

Matka kohti kisapaikkaa alkoi lennolla saarille. Vahtimme oli koossa kun kohtasimme Juhan Amsterdamin lentokentän juna-asemalla. Lento Amsterdamista Sint Maartenille kesti vajaan yhdeksän tuntia. Tapoimme aikaa katsomalla elokuvia ja koettamalla torkkua välttääksemme aikaeron tuomaa väsymystä.

Marjan varaama abn-huoneisto oli saaren Ranskalle kuuluvalla pohjoisella osalla. Huoneiston isäntää jouduimme hieman odottamaan tapaamispaikassa, mutta hänen saavuttuaan kaikki muu osoittautui olevan juuri kuten oli sovittu.

Netistä saimme selville lähiviikkojen aluksemne Vahinen sijainnin. Edellisen legin purjehtijat olivat kiinnittyneet paria tuntia saapumistamme aiemmin läheisen Marigotin satamaan. 

Illan päätteeksi lähibaarissa syödyt pizzat löivät jalat alta ja vahdin jäsenet kaatuivat nukkumaan muun ympärillä olevan maailman vasta alkaessa juhlimaan työviikon päättymistä. 

maanantai 20. helmikuuta 2017

Talvipurjehdus 2017: Rolex Swan Cup Caribian Virgin Gorda

RSCC 2017

Pakkaaminen matkaa varten on minulle edelleen se hetki joka avaa mielen matkakuumeelle. Usein ennen tuota hetkeä olen sysännyt monien vuosien matkojen jälkeenkin kaiken matkaan liittyvän pois mielestä. Etukäteen matkan repostaminen mielessä on kuin varaslähtöä. Ehkä siksi en juuri katso suuresti matkakohteitani käsittelevää mediatarjontaa. Haluan yllättyä suuresti. Se lähtö on kuitenkin nyt pian käsillä. /hannu

maanantai 23. toukokuuta 2016

S1307 Malt Trail: Kööpenhamina - Vaasa

Kööpenhaminassa meillä oli aikaa pari päivää ja pari yötä. Tiistai-iltana nautittiin vielä päivällinen Vahinella, sen jälkeen suuntasimme hotelliin. Lämmin suihku ja leveä sänky vetivät pitemmän korren veneen mukavuuksiin verrattuna. Seuraavana päivä olisi kuitenkin siivouspäivä ja kun meidän vahdilla oli vielä aamupalavuoro, niin marssimme hotellilta heti aamulla takaisin veneelle aamupalan valmistukseen. Aamiaisen jälkeen perämies kertoi loppusiivouksen tehtävät ja ryhdyimme tuumasta toimeen. Patjat nostettiin kannelle tomutettavaksi ja tuuletettavaksi, purjehdusvaatteet huuhdeltavaksi ja vessojen lattiarallit pesuun. Itse olimme veneen kannen alla siivoustöissä, mutta kannella suoritetut pesutoimet olivat kuulemma keränneet katselijoita ja innostaneet turistit jopa valokuvaamaan tilannetta. Epäilemme sen tietenkin johtuneen ennen kaikkea vetävän näköisestä kansimiehistöstä. Pisin yksittäinen homma oli pakastimen sulatus, joka oli tosin pääosin odottelua. Pakastimeen oli matkan - ja ehkä myös edellisenkin legin - aikana päässyt valumaan ainakin kahvia, joten pohjalle kertyi muutakin kuin pelkkää sulatusvettä. Keittiöpaperirulla toimi hyvänä kuivaimena ja niin saatiin pakastinkin pestyä asianmukaisesti. Kun siivoushommat oli saatu valmiiksi, niin palkitsimme itsemme oluilla. Sen jälkeen oli vapaata ja sovimme, että illalla menemme yhdessä syömään. 
Illalla lähdimme porukalla syömään vastarannalla olevaan, entiseen varastohalliin, jossa oli useita eri maita edustavia pikaruokakojuja. Pöydät olivat kaikkien yhteisiä ja ruokaa sai hakea itse valitsemastaan paikasta. Meidänkin pöydässä kokeiltiin useita ruokia ja kaikki vaikuttivat tyytyväisiltä omiin annoksiinsa. Lautta ei enää kulkenut kun olimme syöneet, joten takaisinpäin käveltiin siltojen kautta.
Torstaina oli vielä 'nimenhuuto' Vahinella. Kapu kiitti meitä hyvästä purjehduksesta ja mukavasta matkasta. Ja me kiittelimme kapua ja perämiestä mainiosta retken johdosta ja mielenkiintoisista matkakohteista. Lounaan jälkeen palasimme vielä Vahinelle hakemaan sieltä viimeiset tavarat ja huomasimme, että viereemme oli ilmaantunut joukko ihmisiä ja kuninkaan jahdin isompi yhteysalus. Reilun puolen tunnin odottelun jälkeen paikalle saapui ensin kuninkaallinen koirantaluttaja kahden koiran kanssa ja heti perässä itse kuningas. 
Alkuillasta matkattiin junalla lentokentälle ja matkan viimeinen etappi Helsingin kautta Vaasaan saattoi alkaa.

lauantai 21. toukokuuta 2016

S1307 Malt Trail: Helsingör - Kööpenhamina

Helsingörissa nautiittiin lämpimästä suihkusta ja muista sataman mukavuuksista. Maanantai oli pyhäpäivä, joten satamatoimisto oli kiinni, mutta onneksi saatiin kuitenkin tarpeelliset ovet satamassa auki. Lounaaksi vahtimme valmisti lihapullia ja perunamuusia, jotka tekivät kauppansa. Tätä lihapullareseptiä kokeilemme myös kotona.  
Illalla siistiytynyt miehistö suuntasi kaupungille, jossa nautittiin illallista ja iltapalaa pienemmissä ryhmissä. Harmaa, sateinen ja tuulinen kaupunki ei vaikuttanut kovin kutsuvalta joten olimme kaikki hyvissä ajoin takaisin veneellä ja nukkumassa.

Seuraavana aamuna kapu ilmoitti lounaan tarjoiltavan kello 13. Lounaan jälkeen suuntaisimme kohti Kööpenhaminaa. Itseä olisi vielä ainakin yksi välietappi ja purjehduspåivä kiinnostanut, mutta tällä kertaa matka eteni näin. Koska vapaata aikaa oli, niin aamupalan jälkeen suunnattiin tutustumaan Kronborgin linnaan ja linnoitukseen sekä niiden historiaan. Ehdoton kohokohta linnan ollessa aamun hetkillä kiinni oli kuitenkin merimuseo, jossa vierähti suuri osa ajasta ennen kun piti kiiruhtaa ilmoitetulle lounaalle. Lounasryhmä oli ehtinyt käydä kaupungilla ja kaupassa, joten lounastarjoilu oli tavallistakin parempi. Pitää tietenkin mainita, että kaikki Vahinella valmistetut ruuat ovat olleet oikein maittavia ja hyviä. Juha ja Äijä pitivät kiinni säätiön alusten tutusta leivontaperinteestä ja korvapuusteja oli tarjolla matkan aikana useaan otteeseen.
Lounaan jälkeen irrotettiin köydet ja kevyessä tuulessa lähdettiin matkaan. Auronko lämmitti mukavasti kannella ja kaikessa rauhassa nautimme matkasta C-vahdin huolehtiessa purjeista ja purjehduksesta. Kun oma vahtimme pääsi ruoriin oli tuulta taas jo vähän enemmän ja vauhtia saatiin taas. Tiukkaa purjeiden trimmausta ja taas kerran alitettiin matka-aika-arvio. Kööpenhaminaan saapuessa vastaan tuli  peräti kaksi loistoristeilijää, mutta hyvin mahduttiin väylälle molempien kanssa. Satamassa kiinnityttiin kuninkaallisen laiturin viereen.