sunnuntai 30. marraskuuta 2014

Helenan keittiössä

Ruokataloudesta Kuunari Helenalla päättää perämies. Tällä legillä perämiehemme Risto on suunnitellut viikoittaiset ruokalistat, joiden ruokalajit oppilaat toteuttavat kuunarin keittiössä. Ruuan valmistaa stanby-vahti, poislukien vahtien yövoileivät, jotka valmistaa iltavahdin jättävä merivahti. 
Helenan aamiainen tarjoillaan 07:30. Vuoropäivin tehdään puuroa tai pöytään nostetaan muroja. Lisäksi aamiainen sisältää leipää, vihanneksia, leikkeleitä ja juustoa tilanteen mukaan. Rannasta ostettua leipää syödään kunnes tuore leipä loppuu. Tämän jälkeen nautitaan kuivaleipää tai oppilaiden osaamisen ja jaksamisen mukaan itse leivottua leipää Helenan keittiön uunista. Teetä ja kahvia on tarjolla aamulla ja kahvia keitetään myös termokseen vahteja varten. Tuoreita hedelmiä on koko ajan tarjolla niin kauan kuin niitä edellisen sataman jälkeen on jäljellä. 
Helenan lounas on hieman kevyempi, usein keitto tai muuta helposti valmistuvaa. Päivällinen on taas tukevampi sisältäen usein aluksen pakastimesta sulatettua lihaa tai kanaa, tai kalaa jos sitä on saatu tuoreena satamasta mukaan. Kasviksia hankitaan runsaasti satamista ja niiden käyttöön perämies antaa ohjeita kuin myös kannustaa oppilaita paljastamaan keittiötaitojaan. Lisäksi aluksessa on varastoituna runsaasti erilaisia kuivatarvikkeita ja perusmausteita, joista osa on hankittu Suomesta ennen talvikauden purjehduksen alkua.
Helenaan on asennettu induktioliesi ja käytössä on myös suuri kiertoilmauuni. Kattiloita ja uunivuokia on niin, että myös legille S1248 ilmoittautuneille 23 oppilaalle ja neljälle päällystön jäsenelle saadaan ruoka valmistettua. Pientä lämmittämistä varten on mikro ja laatikoista löytyy tarpeelliset välineet ruuan valmistukseen. 
Tiskaus keittiössä hoidetaan käsin oppilaiden voimin. Suurkeittiön linjatiskarista oppilaat voivat nähdä vain päiväunia.
Ruokaa aluksella valmistetaan siten ettei kenenkään tarvitse jäädä nälkäiseksi. Ruuan maistuvuus on pitkälti kiinni oppilaiden onnistumisista. Hyvää kotiruokaa valmistuu joka tapauksessa kun seuraa perämiehen ohjeita. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti