sunnuntai 30. marraskuuta 2014

Vahtimista ja vahdin vaihtoa

Kuunari Helenalla jatkuu satoja vuosia vanha englannin kuninkaallisessa laivastossa käytössä ollut vahtijärjestelmä. Aluksen miehistö on jaettu neljään vahtiin: styyrpuurin, eli aluksen oikean puolen, ensimmäineen ja kolmanteen vahtiin sekä paapuurin toiseen ja neljänteen vahtiin. Vahtien tehtävät aluksella on taasen jaettu kannella tehtäviinsä keskittyvään merivahtiin, kannen alla toimivaan standby vahtiin sekä vapaavahtiin. Merivahti huolehti aluksen merivahdinpidosta eli purjeiden käsittelystä, aluksen ohjaamisesta annettujen käskyjen mukaisesti sekä muista kansitöistä. Tilanteen niin vaatiessa merivahdille voidaan päällystön käskystä ottaa apua standby vahdista. 
Standby vahti huolehtii vuorollaan aluksen ruokailuista ruuan valmistuksineen, tiskauksesta sekä aluksen siisteydestä. Kuunarin ollessa satamassa standby vahti huolehtii myös satamavahdin pidosta sekä tarvittaessa päällystön ja muiden vahtien kuljetuksen dingillä maihin ja takaisin jos kuunari on jouduttu jättämään laituriin sijasta ankkuriin. Satamavahdinpito on tärkeää estämään satamissa varsin yleisesti tapahtuvia varkauksia. Vapaavahti on vapautettu nimensä mukaisesti kaikista ennen mainituista tehtävistä ja käyttää aikansa esimerkiksi lepäämiseen.

Vuorokausi on jaettu neljän tunnin mittaisiin kello neljältä alkavaan aamuvahtiin, kello kahdeksalta alkavaan päivävahtiin, puolelta päivältä alkavaan iltapäivän vahtiin, iltakahdeksata puoleen yöhön kestävään yövahtiin sekä puolen yön ja kello neljän väliseen koiravahtiin.  Iltapäivän kello neljän ja illan kello kahdeksan välissä on kahden tunnin mittaiset puolivahdit. Koska vahdit seuraavat toisiaan järjestyksessä merivahti-vapaavahti-standby-vapaavahti, puolivahdit takaavat sen, että aluksen purjehtiessa useita päiviä vahdit ovat kannella niin yöllä kuin päivällä yhtä paljon.
Alituista vahtimista harjoitetaan vahtien kesken mikä vahti tulee seuraavaksi ja mitä tekemistä se tuo jälleen kullekin tullessaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti