sunnuntai 30. marraskuuta 2014

Paskamainen juttu

Jätevesien hallinta niin pienissä kuin suurissa aluksissa sekä huviveneissä on monien ongelmien voittamista. Jokainen veneilijä tietää ongelmat, joita tukkeutuneet putkistot, säiliöt ja pumput voivat pahimmillaan aiheuttaa. Ongelmien syy on usein käyttäjä itse mutta syy voi olla myös puutteellisesta huollosta tai laitteiden vikaantumisesta johtuvaa tai vain syystä että järjestelmän osan tekninen käyttöikä tuli täyteen. Riippumatta syystä lopputulos on paskamainen juttu.
 
Ensimmäiset ohjeet kuunari Helenalla liittyvät vessan käyttöön. Ohjeiden ymmärtäminen ja sisäistäminen vaikuttaa olennaisesti kaikkien purjehduksella mukana olevien viihtymiseen.  Vessan pyttyyn on lupa laittaa vain sitä mitä on kertaalleen suuhunsa laittanut. Pyttyyn joutuneet paperit ja muu materiaali tukkii putkistot ja ennen kuin järjestelmä on puhdistettu tukoksista, mykistävät lemahdukset  ovat olleet kaikkien kiusana. Puhumattakaan odottamisesta ennen kuin järjestelmä palvelee taas moitteettomasti. Helppo ohje muistaa eikö totta?
Kuunarin vessa huuhdellaan nappia painamalla ja jätökset pumpataan käsin mustavesisäiliöön. Mustavesi on jätevesi, joka kerätään pöntöistä ja harmaavesi vessojen ja keittiön altaista. Periaatteessa  kyseessä on yksinkertainen järjestelmä kahden eri jätevesilajin käsittelyyn. Tässä ei ole huomioitu usein öljyisen pilssiveden käsittelyä. Edelleen helppoa eikö niin?

Helppoa tai ei, on lähes jokaisella purjehduksella ollut jotain ongelmaa tai tapahtumia, jotka ovat nostaneet kakkapuheet kuunaripuheiden keskiöön. Milloin joku on ohjeista huolimatta heittänyt pönttöön sinne kuulumatonta tai pöntön on annettu tulvia huolimattoman käytön vuoksi. Seikkailupurjehduksilla pönttöön on harvoin päätynyt sinne kuulumatonta mutta omaa numeroa ovat esittäneet laiterikot, jotka ovat johtuneet joko kulumisen tai esimerkiksi väärän käytön vuoksi. Atlantin suolainen merivesi, jolla pytyt huuhdellaan, reagoi myös virtsan kanssa muodostaen putkistot tukkivaa kivettymää, joka saanut  kuvaavan nimen "kusikivi". Parhaimmillaan parin tuuman putkessa on lopuksi lyijykynän vahvuinen reikä keskellä putken ollessa muutoin täynnä kivettymää.

S1248 purjehduksen puheen aiheiden kärkeen nousi rakettimaisesti mustavesisäiliön rikkoutunut pumppu. Koiravahdissa ollut vahti säpsähti naviskassa hälytykseen, joka kertoi säiliön täyttyneen. Pumppu jonka olisi pitänyt siirtää säiliö tyhjäksi ei kuitenkaan toiminut ja pian vahtivuorolaiset hikoilivat käsipumpun kammessa ahtaassa ja kuumassa konehuoneessa. Pumppu on alkuperäinen ja sitä pidetty erittäin varmana ja luotettavana. Pumpun korjausta on yritetty jo toista vuorokautta ja tänä aikana pumppausta on jatkettu ja keulan vessa on mennyt käyttökieltoon. Päällystö on tehnyt useita yrityksiä ratkaista ongelma. Ja mikä pumpun on sitten rikkonut on vielä arvoitus. Joka tapauksessa paskamainen juttu kaiken kaikkiaan, ajatellen tulevien päivien mahdollisuuksia saada pumppu kuntoon kuunarin vieraillessa Cap Verden saarella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti