perjantai 23. maaliskuuta 2012

Luettua: kertomuksia ketsi Isadorasta ja sen miehistöstä

Lähes kahden viikon ajan olen ollut kirjapurjehduksella ketsi Isadoran matkassa. Kirjan kirjoittaja Esko Rahikainen ottaa lukijansa mukaan Isadoran miehistöön ja jakaa 70-luvun kesien purjehduskokemukset tavalla joka saa sydämmen hypähtelemään. Vanhan puuveneen matkassa on aitoa seikkailun tuntua. Vuosikymmenien takainen saaristomeri on vielä koskematon, vapaa leväkukinnoista ja rantarakentamisesta. Yöpyminen kauniin saariston lukuisissa luonnonsatamissa idyllisten lahtien suojatuissa pohjukoissa on mahdollisuus, jonka Isadoran vain metrin syväys antaa käyttöön. Ruuhkaisia täpötäysiä palvelusatamamia pizzabaareineen ei ole ja saariston kyläkauppojen ja kioskien laiturit ovat vielä paikallaan.

Purjehtiminen Isadoralla on vaatimattoman luovikykyn vuoksi yhtä jännittävää kuin navigointikin pelkän kartan ja kompassin varassa harvojen merimerkkien viitoittamilla saaristoväylillä. Puuttuvan kaiun korvaa puoshaka jolla oikein tiukan paikan tulleen luodataan ohi vaarallisten kivikoiden. Apumoottorin, vanhan Wikströmin, käynnistäminen on oma oppinsa ja moottorin käynnistymistä jännitetään kerta toisensa jälkeen. Joskus koneen käynnistyminen on ollut viimeinen oljenkorsi ennen veneen täydellistä tuhoa pimeässä vellovan meren karikoissa.

Monet nykyveneiden itsestään selvät mukavuudet puuttuvat veneestä mutta tämä ei vähennä miehistön nautintoa seikkailuista, jotka vievät heidät kesästä toiseen, saarelta saarelle ja majakalta majakalle. Isadoran suojaisa istumalaatikko ja kodikas kajuutta on seikkailijoiden koti noiden tapahtuman täyteisten retkien aikana. Kyllä kelpaa olla miehistössä mukana.

Isadoran lokikirjoihin perustuvia kertomuksia täydentää lukuisat runot ja laulut jotka limittyvät tekstiin saumattomasti. Miehistöön astuvalle lukijalle avautuu vuosikymmenien takainen maailma myös monin valokuvin, joiden ajan seepian väriin sävyttämät tunnelmat tukevat kerrontaa. Väliin tekstin lomassa on hauskoja piirroksia ja anekdootteja jotka saavat hymyn kareen lukijan suupieliin.

Olen kiertänyt lukuisia Isadoran lokissa mainittuja saariston kolkkia nykyaikaisilla muoviveneillä jotka pursuavat monenlaisia apuvälineitä niin navigointiin, purjeiden käsittelyyn ja manoovereihin moottorilla tai ilman. Purjehdusta tänään ja Isadoran aikaan voi tuskin verrata. Siinä missä Kihdin selän ylitys nykyveneellä reippaassa 15 metrin tuulessa on lähinnä hieman epämukavaa, on se Idadoran aikaan ollut menemätön paikka. Nykyisin  navigointia pimeässä tai tiheässä sumussa voi verrata mittarilentoon joka toki stressaa muttei ole millään muotoa mahdotonta. Vajaan sadan mailin vuorokausimatkat kuuluvat tämän päivän kesäkierroksilla vakio-ohjelmistoon kun halutaan taittaa lyhyiden työvapaiden aikana pitkiä matkoja. Isadoran luovikyky asetti jo tässä oman rajoitteen. Kirjan retkien kautta pääsee mukaan maailmaan joka ei enää palaa.

Ken kaipaa menneiden purjehduskesien nostalgiaa astukoon Isadoran kannelle. Suosittelen.


Isadora Legenda ja sen miehistö

Tekijä: Esko Rahikainen
Kustantaja: Laterna Magica
Painovuosi: 2011
Tekstin kieli: Suomi
Tiedot: Pehmeäkantinen, 306 sivua
ISBN/EAN: 9789529299126

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti